Gerecht week 4

geplaatst in: verhalen | 0

Afgelopen week heb ik rijst met bruine bonen gemaakt.

Rijst klaar maken met de rijstkoker dat is makkelijk,ik doe precies hoe mij moeder dat doet drie wassen en je vinger op de rijst leggen en water vullen tot je eerste kootje en dan de pan is de koker stekker in het stopcontact en de klik naar beneden voor cook. Het simpele van deze is als het klaar springt hij op keep warm,das handig he blijft het gewoon lekker warm en het verbrand niet.

Mijn moeder deed het in een pan op het vuur kookte het en daarna in een koker op het vuur om het los te stomen,soms was het in haar kookpan wat aangekoekt en van dat maakte weer rijst kroepoek van.alleen de bovenpan gaat dan in de onderste pan.

Nou heel kort hoe ze het deed:het aangekoekte rijst eruit schrapen en zout er over strooien en op de kachel laten drogen,na een half uur in de olie bakken en dat aten we dan bij onze rijst of bami.

Maar ik dwaal af van mijn gerecht,ik snij twee kleine uitjes, en een kleine rode ui,en twee teentjes knoflook fijn,eigenlijk doet Marco dat,want kan hij heel goed. Ik neem speklapjes en varkenslapjes die ik gescoord heb met korting. Dat snijdt hij ook in kleine blokjes en ik ga alvast de uien en knoflook fruiten en onderhand is hij ook klaar met snijden van het vlees die kunnen erbij. Ik doe mijn kruiden erdoor en een maggieblokje en wat ketjap manis erbij lekker laten pruttelen wel steeds omscheppen zodat de kruiden zich goed vermengen met het vlees,wij houden van lekker pittig dus er gaat ook een rode peper erdoor en ook twee tomaten(dat weet Marco niet)hij houdt niet van tomaten en ik wel. Van moeder heb ik geleerd alles blijven proeven als je kookt ook al maak je het vaker,dus met de lepel een beetje saus op je handpalm en proeven maar is het kruidig genoeg en anders een maggieblokje erbij. Als laatste gooi ik twee potten met bruine bonen erbij en dan doe ik in de pot een beetje water om alles er echt uit te hebben. Nog even pruttelen en eten maar.

Share this content:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *