Geschiedenis van mijn ouders

geplaatst in: verhalen | 0
20150825_221433
Mijn oma Jo Knuflook- De koord met achterkleinkind Zefanja

Joanita Xenia Flora De Koord(Floor)

Mijn moeder is op 19 oktober 1931 geboren in Bandoeng  en haar namen voluit waren Joanita Xenia Flora…..maar je werd Floor genoemd  haar moeder was Johanna Fridrika Knuflook en haar vaders was Nicolaas de Koord……
Samen kregen ze 6 kinderen Oom Wally,Oom Guus,mijn moeder,Tante Arma,
Oom Karel en Tante Joke.
Opa Karel overleed heel jong. Oma kreeg daarna nog een nakomelingetje;Oom Jona.
In december 1954 hadden ze de oversteek gemaakt naar Nederland op het
schip de Willem Ruijs

Mijn moeder was hoog zwanger en dat mocht niemand weten dus ze moest dat goed verborgen houden……In Rotterdam aangekomen werden ze vervoerd naar Amsterdam
en daar werden ze in een contract pensions  geplaatst.
Deze was  gevestigd op de Nicolaas Witsenstraat 3 tot ze uiteindelijk een eigen huis kregen op de Thomas a Kempisstraat 38/3 in Amsterdam Geuzenveld en daar verbleef mijn oma met haar kinderen tot ze allemaal getrouwd uit huis vertrokken …….Mijn moeder had al  een zoon genaamd Nicolaas de Koord….voordat mijn moeder vertrok naar Nederland  had ze  een relatie met Karel Kessel(weet niet of het goed geschreven is),de vader van (half)broer Nicolaas de Koord …..in 1959 werd mijn moeder gekoppeld aan mijn vader Marinus Klerks…….

Marinus Klerks (Rinus)

Mijn vader is geboren in 13 januari 1926 in Djakarta en zijn naam was voluit Marinus Klerks
maar ze noemde hem Rinus of ventje…zijn moeder was Wilhelmina Gijsberta Eerkens en zijn vader was Ines Klerks…Zij waren getrouwd op 25 februari 1926 en kregen 5 zonen en een dochter ….. mijn vader,Oom Chris,Oom John,Oom Nono, Oom Ben
en Tante Frieda In 1957  kwam mijn vader naar Nederland .maar op 10 juni 1959 was hij pas Nederlands staatsburger en hij ging bij zijn moeder wonen die op dat moment voor de tweede keer getrouwd was met Piet Siahaya…Haar eerste man was in Indonesië overleden.De moeder van Floor en de moeder van Rinus kende elkaar al uit Indonesië en toen hebben ze hun gekoppeld want een alleenstaande moeder was een schande in die tijd Mijn ouders trouwde op 29 januari 1959……nu had Nico een nieuwe vader.Nu ik er over nadenk is het wel een beetje schijnheilig zeg om mijn moeder met mijn vader te laten trouwen zodat hij een Nederlands staastburger werd……….nooit geweten……

 

Ons gezin Klerks-De Koord

Zoals ik al eerder vermelde mijn moeder had al een zoon Nicolaas de Koord en toen hij geadopteerd werd door mijn vader kreeg hij de achternaam Klerks…….mijn broer was doof geboren en hij moest naar een speciale school;  J.C. Ammanschool in Amsterdam.Omdat  mijn moeder bij haar schoonouders in Utrecht woonde … Werd Nico in een pleeggezin geplaats in Amsterdam in de Bestevaerstraat.Het was een gezin met twee dochters die wat ouder waren dan Nico…..daar leerde hij gebarentaal dit is het alfabet……
20160607_111445
Op mijn werk komen ook vaak mensen die doof zijn dus ik kan best met hun communiceren want ik weet dat zij liplezen,dus als je rustig en duidelijk
spreek dan kunnen ze je verstaan,mijn collega’s  zeggen weleens ik zou dat
ook willen leren..Maar ik heb al leven lang een broer  die je niet hoort dus
dan  is het makkelijker om het te leren……Maar weer terug te komen bij mijn verhaal…mijn ouders woonde in Utrecht op de Tjepmahof  en daar werd
mijn broer  Emmanuel genoemd op 23 januari 1960 geboren.
Later noemde ze hem Manneke of Ron.
Ron is  eigenlijk in het ziekenhuis geboren….Jaren later vertelde mijn moeder
weleens dat Ron
één van een tweeling was hij had een zusje of zus….maar ze weet niet wat er mee
gebeurd is of ze is overleden of ze is afgestaan (mijn oma Mien en Opa Piet die waren
bij de bevalling.) Helaas hebben ze hem nooit iets verteld en hebben daardoor dit
mystery in hun graf meegenomen.Dus tot de dag van vandaag weten we niet wat er is gebeurd…….Mijn ouders woonde dus met Emmanuel in Utrecht en in het weekend zag mijn moeder Nico.Soms ging ze doordeweeks ook naar Amsterdam om Nico op te zoeken……Nico en Ron konden heel goed met elkaar opschieten maar na twee jaar werd mijn moeder zwanger van haar derde zoon Daniël (Dennis)genoemd die geboren in het ziekenhuis in Utrecht op 11 januari 1962.Uiteindelijk kregen mijn ouders een  huis in Amsterdam  aan de Vivenportenstraat 17/2 (Osdorp)hierdoor werd zij met Nico haar oudste zoon herenigd………….Op 15 mei 1963 werd haar vierde zoon  Samuël (Sammy) genoemd geboren ……Ze woonde in een flat( 4 kamer woning0 en het was in die tijd zo dat er in elke portiek maar één buitenlands gezin mocht wonen…..Omdat mijn ouders de Nederlandse taal al spraken vanaf Indonesië was geen probleem mijn vader had een baan bij de PTT en werd postbezorger…..Na Sammy had mijn moeder 1 of meerdere miskramen gehad en in 1967 was mijn moeder zwanger van mij Elisabeth Esther Zefanja(Esther)genoemd en mijn vader was door de dolle heen want eindelijk had hij een dochter waar hij heel erg op had gehoopt…….ik werd door mijn vader op handen gedragen…ik was echt een vaderskind…
2013-11-06 15.31.15
ik was zo gewend aan alle aandacht van mijn vader dat als hij ging werken ik  werd wakker zat ik voor het raam te wachten tot hij thuiskwam……ik werd kwaad als hij te lang voor de deur met andere mensen sprak…….In 1969 was mijn moeder weer zwanger en kreeg weer  een zoon Gideon Jozua(Boy en nu Axel)genoemd en toen was het voor twee jaar weer rustig tot mijn moeder weer zwanger was in 1971 en toen werd er een dochter geboren Rhodé Magdalena(Rhodé) genaamd en toen moest vader gedeeld worden tussen twee dochters……Toen ik geboren was waren er wel oudere buur meisjes en oudere buur jongens maar ik werd door de hele straat als kleine zusje gezien…..ik ging met mijn broers naar buiten en die voetbalde altijd met de buren en ik had niet 3 broers maar een hele straat vol met oudere broers…….er werd wel goed op mij gelet……er was ook wel een buurman die vaak beneden zat en die heette Brandhoff en die paste ook wel op mij een andere buurman Brinkman die was ook vaak buiten bezig aan auto aan het sleutelen dus ik werd genoeg in de gaten gehouden…..Of ik keek bij de familie Brinkman kinderfilms omdat wij gelovig waren was een tv uit den boze dus wij hadden het niet….vaak deden we ook een spelletje tot we ruzie kregen dan werd het afgepakt…

20160703_135309
Dakon

Dakon

Doel van het spel:
Je plaats in elk putje 5 kiezelsteentjes dat zijn er in totaal
5x 10 steentjes en  je heb twee groter putjes dat is je thuis
haven dan ga je tossen wie er eerst mag beginnen
Mijn moeder pakte twee steentjes en dan moest je elk een
hand kiezen waar de steentjes in zitten en dan mag jij eerst
beginnen je kan het alleen met zijn tweeën spelenHet begin:
Je begin aan jou kant tot je steentjes op zijn dus je eindigt altijd
in je thuis haven en dan is de beurt van de andere en zo ga je door
tot in een putje komt waar geen steentjes zijn en dan ben je af maar
je mag wel de steentjes uit het putje aan de overkant ook meenemen
als alle steentjes op zijn dan ga je tellen wie er het meeste heb die is
de winnaar……en daar kan je behoorlijk ruzie om krijgen want als je
minder heb dan denk je dat die andere vals heeft gespeeld
IMG-20160703-WA0001
je heb ze ook in grotere maten zoals deze hier heb 7x 14 steentjes nodig…Een ander spel heet bikkelen:
20160703_135443

dit speel je met een stuiterbal er bij niet zo’n grote maar een kleine…..

Het doel is:

Een spelletje met een stuiterballetje met een

 zes koperen bikkels.

De bikkels hebben vier vlakken met de volgende benamingen:
bikkelsstuiterbal
Es (een vlak met enkele kleine putjes ingeslagen),
Glad (de vlakke zijde),
Put (de zijde met het putje erin)

Rug (tegengestelde zijde van put)

Dit spel speelde we op de tafel of op de grond
Mijn moeder pakte weer twee bikkels en dan moest je weer
gokken in welke hand en de geen die het geraden had mocht beginnen


Eerste ronde:

Je houdt het balletje met de bikkels in je rechterhand  gooit het balletje omhoog,
laat de bikkels vallen en vang het balletje na één keer stuiteren van het balletje op.
Gooi het balletje weer op, pak snel een bikkel en vang het balletje na één keer
gestuiterd te zijn, met de bikkel in de hand op. Ga zo door tot je alle bikkels opgeraapt hebt, de bikkels wel in de hand houden!
je mag tijdens het rapen ook de andere bikkels niet raken anders ben je af

Tweede ronde:

 bij deze ronde doe je hetzelfde bal omhoog en alle bikkels op de grond en zo nu pak je
er in plaats van één nu twee………en zo doe je bij de derde keer tot de zesde ronde bij de zevende ronde laatst laat je alles vallen maar dan gooi je dan bal in de lucht en dan moet je alles tegelijk pakken..

Achtste ronde dan komen de andere dingen aanbod
Dan komen die Es,Glad,Put en Rug aan bod
dan gooi je alles neer en dan moet je eerst één voor één op Es,Glad.Put en Rug leggen
en zo tot je ineens alle zeven zo moet draaien het was niet makkelijk maar je krijgt er
wel een handigheid in…..mijn moeder kon het heel goed…was soms wel eens jaloers op
haar hoe ze het deed….Buiten spelen:

Maar vaak was we buiten te vinden tot 5 uur dan moesten we eten
en rond de klok van half zeven naar bed……omdat we geen tv hadden deden we gewoon
wat er zegt werd…….anders kreeg een pak slaag en dan ging je wel naar bed toe….
Mijn vader was behoorlijk streng als je niet luisterde dan moest je mee de slaapkamer in en dan kreeg je met een pollepel een klap op je billen(hoe vaak wij een pak slaag kregen is niet te tellen,jammer genoeg bestond er nog geen kinder telefoon of kinder bescherming)
Omdat mijn vader in het jappenkamp heeft gezeten dan was heel erg streng voor ons…en zoals hij wel eens zij Esther ik sla je niet omdat ik niet van je hou want ik hou heel erg veel van jullie kinderen alleen als ik iets zeg dan moet je het ook gelijk doen……ja we zijn maar kinderen en die doen wel vaak ondeugende dingen……vechten met elkaar of schreeuwen tegen elkaar……

20160703_135512 - kopie (2)
Ons gezin met neven en oma
dit was het even voor nu dan wil je meer lezen
over mij hou mijn webblog in de gaten

Share this content:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *