Moederdag………

geplaatst in: verhalen | 0

images

Ik heb mij heel vaak afgevraagd waarom we Moederdag vieren
En zo heb ik Google afgezocht en kwam tot één en hetzelfde verhaal.

* Het begon eigenlijk in de tijd van de oude Grieken……..zij vierde hun eerste viering te ere van hun Godin Rhea…………Rhea is de moeder van alle goden…..

* De Romeinen vierde hun Moederdag met offers in de tempel van Cyblele hun moeder van de goden

* In de zeventiende eeuw hadden is in Engeland Moeder zondag dat was de zondag voor Pasen…Vroeger woonde jonge mensen bij hun werkgevers en op die zondag gingen ze naar huis om hun moeder te bezoeken…..

* In 1870 was er een vrouwelijk rechter in Philadelphia met de naam Julia Ward Howe die Moederdag wilde instellen als een dag van ontwapening,dag van de vrede

Maar zoals we de Moederdag hebben zoals we het nu vieren komt van een vrouw genaamd

Anna Jarvis

De vrouw die Moederdag eigenlijk heeft bedacht, zoals wij die nu kennen is de Amerikaanse Anna Jarvis uit Crafton, West Virginia. Anna was zelf niet getrouwd en had geen kinderen. Haar grote voorbeeld was haar eigen moeder van wie zij veel hield en voor wie zij veel respect had. Haar moeder had een zwaar leven en veel verdriet door het verlies van 7 van haar 11 kinderen.

De moeder van Anna stierf in 1906 op de tweede zondag in mei. Door deze gebeurtenis bedacht Anna dat het een goed idee zou zijn om haar moeder te eren op deze dag en om eigenlijk alle moeders te eren op deze dag. De leiders van de kerk in haar woonplaats Crafton vonden dit een goed idee en zo werd voor het eerst Moederdag gevierd in de plaats waar de moeder van Anna was overleden op de tweede zondag in Crafton in 1907. Op die bewuste dag, een jaar nadat haar eigen moeder was overleden, deelde Anna anjers uit aan alle moeders die aanwezig waren in de kerk.

Maar nu ik dit eigenlijk heb gevonden vind ik dat we onze moeders niet alleen één dag per jaar moeten verwennen maar wel 365 dagen per jaar……..

Mijn Moeder

Toen mijn moeder de oversteek kon maken met haar familie van Indonesië naar Nederland hebben ze dat met beide handen aangegrepen en zo zijn ze maanden met een boot hier naar toe gekomen……..Met een groot schip die de Willem Ruijs heette zijn ze in Rotterdam aangekomen in december 1954 en toen bleek mijn moeder hoog zwanger te zijn van haar eerste kindje……..De vader van het kindje kon die oversteek niet maken omdat hij een Indonesiër was en mijn moeder haar opa een Nederlander……dus op haar 24ste werd ze voor het eerst moeder van mijn broer Nico……toen mijn moeder in 1959 trouwde met mijn vader kreeg ze nog zes kinderen erbij…….en wat ik eigenlijk wil zeggen is……nu ik zelf moeder ben denk ik wel eens………ik was al puber geen makkelijk kind en heb vaak tegen je schenen geschopt……maar eigenlijk moet je elke dag je moeder verwennen en respecteren……….en niet alleen één dag in het jaar…….

Moeder zijn is niet een van de makkelijkste dingen in het leven……
Ga maar eens na……negen maanden draag je een kindje in je buik onder je hart
Soms verloopt een zwangerschap makkelijk,maar soms ook wel eens heel zwaar,maar je bent toch al verantwoordelijk voor het kleine mensje in je lichaam……je moet goed voor je zelf en het kleine mensje zorgen………De bevalling is geen pretje zoveel pijn,bloed en zweet maar als je eenmaal je kindje op je borst heb liggen vergeet je alle pijn die je voelde daarna beginnen alle zorgen……nacht na nacht wakker worden voor de borstvoeding,natte luier en krampjes weg is alle nachtrust ……..als het ziek is dan sta je ook ieder keer klaar…….je bent er dag en nacht mee bezig tot aan het kind zijn 18de jaar dan kan je een beetje afstand nemen want dan maakt een kind zijn eigen keuzes………..dus ik ben er al dagen mee bezig geweest dat ik mijn moeder eigenlijk elke dag dankbaar moet zijn en moet verwennen……en niet alleen één dag in het jaar………

Moeders moeten altijd gerespecteerd worden en niet alleen je eigen moeders maar ik bedoel alle moeders in de wereld………..vaak hoor je hoe een vrouw geslagen,verkracht en vernederd wordt………denk dan eens goed na…….een moeder heeft jou je leven geven en haar BLOED stroomt door jou ADEREN……….

 

Lieve Mama,

Mijn moeder die mij het leven schonk….
bij jou aan de borst waar ik van dronk.
In jou armen sliep ik lekker…..
dat ging zonder gemekker.
Een vieze luier daar en hier….
en een boertje met plezier.
Zeven kinderen om je heen…..
dan had je een glimlach die verscheen.
Je bent de liefste moeder die ik ken…
en ben ik geworden wie ik ben.
Mama weet dat ik heel veel van je hou..
daarom schreef ik dit gedicht voor jou.

Q………..Respect voor alle oma’s,moeders en dochters
Op deze MOEDERDAG

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *