Rita Maasdamme,lieve Juf Rita

geplaatst in: verhalen | 3

Kom ik s’avonds thuis van een gezellige dag, BBQ met lieve vrienden en dan zie je ineens een bericht
op je Facebook pagina staan…….

Wat een triest bericht vanochtend op Facebook

Lieve vrienden en familie van Rita,

Helaas moeten we heel triest nieuws met jullie delen. Afgelopen zaterdag, 23 juli, is Rita overleden. Ze was net aangekomen op haar vakantieadres in Tampa, Amerika. Ze was ziek uit het vliegtuig gekomen. Het verergerde in hoog tempo en ze is in het ziekenhuis in Tampa overleden. Wij zijn verdrietig en verbijsterd. Rita was een bijzonder, uniek, en warm mens. We gaan haar enorm missen.
Zo gauw als Rita uit Amerika terug in Nederland is, zullen we haar gaan gedenken. Dat zal waarschijnlijk op zaterdag 30 juli plaatsvinden. Nadere informatie volgt.

Rust zacht juffrouw Rita Maasdamme

 Ik las het wel een paar keer opnieuw en kon het niet geloven…….maar elke keer als ik mijn
Facebook opende zag ik meer reacties erbij komen dus dit moest echt waar zijn…..
Ik was moe en had last van mijn hand en ging toch maar naar bed……..de volgende dag had ik een afspraak bij de huisarts……Toen ik wakker was ging ik meteen weer kijken maar het bericht stond er nog……..kan het nog steeds niet geloven…….het is zo onwerkelijk…….Je zag steeds nieuwe berichten van medeleerlingen die hun medeleven betuigen en/of hun ervaringen deelden,over wat ze zoal meegemaakt hadden met mijn lieve Juf Rita.

De fijne herinneringen aan Juf Rita,zijn eigenlijk te veel om op-te-noemen.

Ik had al drie oudere broers op de Prof Joh Westerdijk school zitten. Toen ik zelf te
maken kreeg met Juf Rita…….zij was mijn juf handenarbeid en mijn moeder was wel
eens hulpmoeder bij juf Rita. Juf Rita zat vaak te kijken hoe ik met de jongens uit de klas mee voetbalde…….en zo kwam zij op het idee om meisjes-school-voetbal te organiseren
want ze zag in mij wel een ”ster-spelertje” hi hi…….het eerste jaar dat we schoolvoetbal,  tegen andere scholen speelden,werd ik apart genomen en werden de tactieken besproken wat ik moest doen en welke tekens ze voor mij had…….Rita en ik waren gewoon een geweldig team…..zij aan de zijlijn en ik in het veld…….alles wat we deden was leuk en leerzaam en we wonnen veel wedstrijden, gelukkig had ik een goede conditie en was overal op het veld te vinden…….verdedigen,aanvallen,etc……Juf Rita leerde mij alles en ik maakte veel doelpunten en dat gaf me ook weer meer zelfvertrouwen. Mijn moeder maakte vaak loempia’s en pastei voor de bazaar en daar hadden we het vaak over hoe lekker ze waren…….Rita had ook wel verhalen over mijn broers vooral mijn broer Sammy……als ze op school kamp gingen dan moesten bepaalde kinderen gewekt worden voor een plasje en zo ook Sammy……. we bleven ook na mijn school periode contact houden en als we elkaar spraken….. bij haar thuis of aan de telefoon…..dan kwamen die verhalen altijd aan bod en voor we het in de gaten hadden waren we uren aan het praten……..Rita was een enorme steun voor mij toen mijn moeder overleed kon ik haar dag en nacht bellen, daarom kan ik het niet geloven dat ze er niet meer is……..ik zal de gesprekken met haar, heel erg missen…….zij kon op die momenten de juiste dingen zeggen………terwijl ik dit neerzet krijg ik tranen in mijn ogen………Twee jaar geleden werd Rita 70 en ze wilde mij er graag bij hebben……en doordat ik geen reactie gaf op haar mail kwam ze me op het werk bezoeken en vroeg mijn huisadres. Ik kreeg een dag erna een kaart dat ik uitgenodigd was………..ik moest wel tot 6 uur werken en kon gelukkig bij een vriendin douchen en omkleden en even rusten want ik moest anders eerst naar Bodegraven en ik wilde er perse bij zijn. Mijn vriend Marco ging ook mee……..en toen kon Rita ook eindelijk met de man in mijn leven kennis maken………ik was vereerd dat ik mocht komen om haar verjaardag mee te vieren ……..Rita heeft een hechte familie iedereen had wel iets voor haar gedaan……..de zang-club zongen liederen,haar nichtjes gingen dansen en andere nichten die hadden een mooie speech……….Rita werd helemaal in het zonnetje gezet……..ook werd ik voorgesteld aan andere oud leerling……..ja het was een mooie verjaardag……jammer dat ik om 12 uur naar huis moest, omdat ik de volgende dag weer moest werken maar ik vond het leuk om de familie van Rita te leren kennen…….we kregen nog een zelf gemaakte presentje mee…….zelfs op haar verjaardag kwamen de voetbal-verhalen weer boven tafel……..en nu gaat mijn leven verder,zonder jou…Rita….. maar in mijn hart blijf jij,samen met de mooie herinneringen leven…..Na mijn moeder… ben jij Rita… heel speciaal voor mij geweest. Ik stond daar op 3 augustus bij jouw uitvaart…. en jij was niet alleen voor mij heel bijzonder,maar voor heel veel mensen.  Ik wil je hiermee bedanken… Juf Rita ……..een vrouw met veel talenten en veel mensen die van JOU hielden en JOU, net als ik, dagelijks missen……..

Rust zacht lieve Juf Rita zal je heel erg missen……
Dank U wel voor de mooie en leuke school jaren die ik heb gehad
Rita was BIJZONDER,EIGENZINNIG UNIEK,zoals ZIJ was er geen tweede

 

3 reacties

 1. bianca maasdamme

  Beste Ellymay,

  vandaag ben ik de hele dag bezig geweest met het opbouwen van een tentoonstelling van mijn tante Rita. Op zoek naar achtergrondmateriaal kom ik dit tegen. Ik ben er stil van.
  Misschien vind u het leuk om op 30 december naar het programma ‘Het museum van Nederland” te kijken op omroep Max. Dan hebben we het heel veel over haar!
  hartelijke groet
  Bianca Maasdamme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *