TaalTrip

geplaatst in: verhalen | 0

Al een aantal jaar wordt er door de JINC en Albert Heijn kinderen van nieuwkomers in Nederland geholpen met de Nederlandse taal en dat doen ze door middel van een TaalTrip te houden. Het kan op het vliegveld,de natuur en ook bij ons in Albert Heijn.

Ze plannen een dag en dan komen ze met een paar begeleiders en dan worden ze door de supermarkt manager of zijn assistent ontvangen. Zij geven een korte uitleg over de winkel en dan krijgen de kinderen een schort van AH aan en hebben ze op school een eigen naambordje gemaakt.

Het ligt aan hoe groot de groep is dan worden ze in kleine groepjes verdeeld en gaan dan langs bepaalde afdelingen.

Vandaag was zo’n dag en ik kreeg een paar dagen geleden dat al te horen dat het een groepje kinderen kwamen en het nieuwkomers zijn die niet heel lang in Nederland,en met nieuwkomers bedoel kinderen die gevlucht zijn met hun ouders of kinderen van expats.

Ik kon ze verwachten rond de klok van tien uur en ik laat ze meestal helpen met inpakken van de stokbroden die ik al gebakken heb en genoeg afgekoeld zijn.

En daar stonden ze dan te wachten op mij,ze keken mij allemaal aan. Ik keek de groep aan en begon met de vraag welk brood eten jullie wit of bruin brood en iedereen begon door elkaar te praten en dan moet je proberen wat orde te houden want de klanten moeten geen last ervan ondervinden.

Toen vertelde ik hun dat wij het brood bakken in de ovens en dat die heel warm zijn,en of zij mij willen helpen met de stokbrood inpakken geef ze allemaal een stokbrood zak en een stokbrood en laat ze zien hoe het moet. Dan laat ik ze de stokbrood in het vak vullen maar om orde te krijgen moeten in een rij achter mij aan lopen.Geweldig vonden ze het. Voor ze verder gingen naar een andere afdeling heb aan ze gevraagd wie mijn nieuwe collega ging worden als ze ouder zijn. Iedereen wilde bij AH werken als ze ouder zijn,nog even wat gekheid om een dansje samen te doen en iedereen deed met mij mee. Allemaal een high five gegeven. En ik dacht dat mijn ASM het over zou nemen maar ik ben maar verder gegaan naar de volgende afdeling met hun. Dus liepen we naar de vleeswaren en de vraag van welke dieren we vlees hebben kreeg ik zoveel antwoorden koe ,varken geit,schaap zelfs een konijn kwam op de lijst. Toen ik vroeg wat de koe nog meer gaf dan alleen vlees werd het stil maar toen ik voordeed met handgebaren wat er uit de uiers kwamen was het in een koor”melk”. En dan vroeg ik”wat wordt er van melk gemaakt”.Riepen ze in koor”kaas” en “yoghurt”.

Toen zijn we richting de zuivel gelopen en daar liepen ze in een rij achter mij en dan mochten ze opnoemen wat ik aanwees,zoals boter,slagroom en vla. Toen ik voor de gein vroeg van welke koe komt chocomelk riepen ze in koor”van een bruine koe”.

Ondertussen heb ik hun laten zien wat de streepjescode en ze wisten dat het bij de kassa wordt gescand en de mensen in de winkel zijn klanten.

Bij de kassa heeft mijn collega het overgenomen,op de terug weg naar mijn eigen afdeling kreeg ik van veel klanten complimenten dat ik het heel leuk deed met de kinderen. Van de medewerkster van JINC kreeg ik ook een compliment en ze vond mij geweldig hoe met de kinderen om ben gegaan.

Ik geniet er ook heel erg van als ze mij met een glimlach aankijken en heel trots laten zien dat hun stokbrood in de zak zit.

Share this content:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *