Kruimeltje

geplaatst in: verhalen | 0

Vroeger toen ik een jaartje of zes á zeven was kon ik niet goed lezen maar ook niet heel goed leren had er geen zin denk ik meer vond buiten spelen leuker. Mijn rapporten waren vaak aangeduid met een M dat was Matig tot net een V dat stond voor Voldoende met gym haalde ik altijd een heel ZG dat weer aangaf Zeer Goed wat nu overeenkomt met een 9.

Ik ging toen naar spraakles wat eigenlijk logopedie heet en ik dat waarschijnlijk niet kon uit spreken en daar ging ik met mijn moeder naar toe.

Ik kreeg in een schrift liedjes of versjes die ik uit mijn hoofd moest leren en de woorden ook goed uitspraak.

Dit liedje is mij altijd bijgebleven:

Groen is gras,groen is gras. Onder mijne voeten. ‘ k Heb verloren m’n beste vriend. ‘ k Zal hem zoeken moeten. Hé daar,plaats gemaakt,voor de jongedame. En de koekoek op het dak. Zingt een lied op zijn gemak. O,mijn lieve Augustijn. Deze dame zal het zijn.

Nog steeds dreunt het in mijn hoofd alleen moest ik het opzeggen dan kon zij horen of ik alles goed uitspraak en als dat zo was kreeg ik een poëzie plaatje dat ik uitgezocht had onder de tekst geplakt.

En rond mijn negende keer mijn eerste Pinkeltje boek die ik zoveel gelezen had dat de kaft kapot was elke jaar met kerst kreeg een ander deel,en van mijn verjaardagsgeld kocht ook delen nu heb ik hele verzameling en nog brengen ze delen uit die ik toch erbij koop. Maar voor het bij de verzameling gaat moet ik hem eerst gelezen hebben ik blijf toch een kind.

Dat was het enige boek dat ik kon en mocht lezen en nu had een tijd geleden bij de kringloop wat boeken gekocht waar ik wel eens van gehoord had maar nooit gelezen had en nu haal ik mijn schade in met zoals de titel aangeeft Kruimeltje.

Ik heb het tijdens het badderen eindelijk uitgelezen en wat vind ik een mooi verhaal. Kruimeltje(Harry Volker)die door moeder bij mevrouw Koster achtergelaten word en zijn vader naar Amerika vertrek om goud te zoeken en beide uit zijn leven verdwijnen en kruimeltje meer op straat leefde met pikken en kattenkwaad uithalen.

Door meneer Wilkes wordt hij opgevangen en die schijnt kruimeltjes vader te kennen,maar doordat er een brand uitbreekt in meneer Wilkes huis en hij ziek wordt is kruimeltje weer aangewezen om op straat te leven tot hij gepakt wordt door de commissaris van de politie die hem in een weeshuis stopt en kruimeltje had een hond Moor als kameraadje die in een hondenpark beland. Maar kruimeltje die zorgt ervoor dat ze beide ontsnappen en na weken buiten geslapen wordt meneer Wilkes ontslagen uit het ziekenhuis en kunnen ze met z’n drie weer samen wonen.

Het boek vond ik zo mooi geschreven met het echt oud Hollands en dit boek is een van de boeken wat ik nooit eerder gelezen had vond het zo geweldig ook op het einde dat hij toch zijn beide ouders in zijn armen kon sluiten.

Mijn volgende jeugd boek is Dik Trom dus ik wens iedereen een fijne donderdag

boek-bewegende-animatie-0032

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *